E: info@ikbenstyl.nl   |   T: 06 18192027

Ben jij mediawijs?

Lisa heeft 300 contacten op snapchat en ‘snapt’ zich een slag in de rondte. Maaike werd gisteren helemaal verrot gescholden door haar klasgenoten in hun whatsapp groep. Niels heeft net een filmpje op Youtube gezet waarin hij het winnende doelpunt scoort met zijn voetbalteam. Sander plaatste ’s avonds na het schoolfeest een foto op Instagram van kotsende Niels en heeft ‘al 100 likes’. Sam zit tot diep in de nacht te gamen en is erg populair onder de gamers; op school heeft hij geen vrienden. Alles kan. Online. Maar wat is mediawijs?

Inhoud

In ‘Ben jij mediawijs?’ duiken we in de mediawereld. Samen met de jongeren onderzoeken we mediabeelden. Wat is echt en wat is gemanipuleerd? Welke invloed hebben de media op ons? Wat zet je wel en niet online? Hoe bouw je een goed online imago? Wat is grooming? Hoe zit het met privacy? Zijn ‘vrienden’ wel echte vrienden?

Deze en nog meer vragen behandelen we middels verschillende werkvormen in ‘Ben jij mediawijs?’.

Doel

Jongeren bewust maken van media en de invloed die media op hen hebben. We willen jongeren stimuleren goede keuzes te maken in het gebruik van Social Media en hoe ze zich presenteren.

Werkwijze

Aan de hand van audiovisuele presentatie, spel, groepsgesprekken, filmpjes en interactieve werkvormen gaan we aan de slag met de jongeren. Of nog beter: een les achter de laptop of ipad waarbij de leerlingen het direct zelf kunnen ervaren en doen?

Tijdsinvestering

Het standaard lesprogramma ‘Ben jij mediawijs?’ neemt 2 dagdelen in. Dit is eventueel uit te breiden met een interactieve workshop (1 dagdeel) waarbij ze zelf hun eigen filmpje (een reclame/viral o.i.d.) gaan maken.