E: info@ikbenstyl.nl   |   T: 06 18192027

Vriend of Vijand?

Vriendschap doet jongeren goed. Pesten is daarentegen schadelijk. Maar wist u dat pesten niet alleen schadelijk is voor het slachtoffer maar ook voor de pester en de niet-betrokken toeschouwers*? En wist u dat er in bijna elke klas gepest wordt? Van groot belang dus dat we hierover praten in de klas; over échte vrienden; over pesten; en wat doen we eraan?

Inhoud

In het lesprogramma “Vriend of vijand?” gaan we met de jongeren in gesprek over het verschil tussen innerlijk, uiterlijk en de vooroordelen die de keuze van jouw vrienden bepalen. We praten over groepsgedrag, over ware vriendschap en over pesten. Wat doe je bijvoorbeeld als je gepest wordt? Hoe reageer je op cyberpesten? Hierbij werken we onder andere met de methode van expert Izzy Kalman van Bullies2Buddies. Door middel van rollenspelen geven we de jongeren tools om op de juiste manier te reageren als je wordt uitgescholden, als mensen geruchten over je verspreiden op school of via social media of als bijvoorbeeld jouw spullen worden afgepakt. Juist de kinderen die last hebben van pesten worden weerbaarder en de sfeer in de klas verbetert en wordt veiliger.

Doel

Jongeren leren echte vriendschap te herkennen en zien de waarde in van een echte vriendschap. Jongeren laten beseffen dat ze een goede vriendschap waard zijn. Jongeren zien in dat ze niet altijd hun omstandigheden kunnen veranderen. Maar wel hun reactie op hun omstandigheden. Ze leren nieuwe sociale vaardigheden, hun weerbaarheid wordt vergroot. De sfeer in de groep verbetert.

Werkwijze

Aan de hand van audiovisuele presentatie, groepsgesprekken, filmpjes, rollenspelen en interactieve werkvormen gaan we aan de slag met de jongeren. De insteek kan preventief zijn. Maar kan ook toegespitst zijn op een al bestaand probleem.

Tijdsinvestering

Drie dagdelen, waaronder een terugkomdagdeel waarin we o.a. met de klas terugkijken op het geleerde. Heeft u specifieke wensen wat betreft de tijdsplanning, neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee. Kortere preventieve sessies of langere intensieve sessies behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Kosten

€1000,- voor 2 ochtenden en 1 terugkom moment van 2 uur inclusief reiskosten binnen een straal van 50 km van Utrecht

* Bron: http://www.nji.nl/eCache/DEF/1/09/702.html